en sista för ikväll...

En kort arbetsrelaterad undring idag bara:
Använder man sig inte av pinkoder i Finland? eller hur kan så många finska tanter inte veta vad de har för kod till kortet? har de helt enkelt flera kort med massa olika koder? eller fingeravtrycksidentifiering? Hursomhelst är det konstigt. 
 
Nu ska jag och Amanda se på Porry Hatter och han som flydde från Azkaban.
Och angående dagens combatpass så konstaterar jag igen bara att det är STOR kvalitetsskillnad mellan olika instruktörer. suck.

vad jag inte kan göra i umeå

- ligga med Amanda i hennes säng och göra skuggfigurer på väggen som föreställer strutsar som diggar E-type. comin'upcomin'up. När man blir trött blir man ganska lättroad. Vi underhöll oss även med att utropa GUN-VALD! tills Amanda inte längre trodde att Gunvald var ett riktigt namn (yes vi tittade på "enslingen" för nån dag sen).


kan. inte. stå. emot.

image165- Du ser ut att ha magrat, har du det? Du får inte stressa så mycket här! sa en kund idag.
Jag tänkte säga att det nog berodde på allt fikabröd, men visste inte om hon skulle fatta. För magrat kan jag verkligen INTE ha gjort.
 
Igår beslutade jag mig (än en gång) för att jag denna vecka minsann skulle låta bli alla wienerbröd , dammsugare, kärleksmums och gud-vet-allt som finns där i fikarummet varje dag. Och så hämtade nån jävel in tårta! Gaaaah. Inte ens en dag klarade jag. Skulle jag plötsligt gå upp en 50 kilo i vikt skulle det helt och hållet bero på att jag ätit de mängder av fikabröd som min kropp (hjärna) skriker efter.

behov av hemhjälp

Man märker att mamma och pappa är tillbaka från stugan:
- Det finns mat i kylen. Jag nöjde mig med mjölk och lingonsylt = frukostgröten är räddad. och lunch- och middagsgröten... orka laga mat åt en person.
- Det eldas i bastun. Ååååh. Jag har saknat bastun, men inte orkat elda när det bara varit jag här.
- Soporna är tömda
- Det är inte mörkt i hela huset.
 
Fan, det låter ju som om jag inte kan ta hand om mig själv...

jovars, man är ju berest...

Korkad fråga:
- Har ni vykort från finska pello?
 
- Javisst! Vill du inte ha ett från stockholm också? Eller kreta? Vi har även dalahästar och souvenirer från Paris. Att resa dit på riktigt är ju onödigt.


grina då, tönt.

Jag sitter och tycker syyynd om mig själv.
Har jobbat till nio och kommer sen hem till ett tomt hus. Ska jobba imorgon också så det är ingen idé att ringa systeryster eller nån (jaaa, hon super förstås). Och boxerkortet är inte här så jag kan inte ens halvslöa framför nåt tvprogram. Bajs.
Nå, jag har iaf ananas att smaska på.
 
Pink - leave me alone (I'm lonely)

roa sig med att ro

Jäklar, det där med att ro bort till torne-furö var inte bara tomt prat.
Igår packade vi ner oss i båten och rodde och rodde och rodde. Riktigt bra träning för hela överkroppen kan jag meddela (lillasyster och lill-kusinen, som bara solade, tyckte dock det var huuur lugnt som helst). Och när vi äntligen såg stranden vi skulle till och inte hade särskilt långt kvar, så ringer morbrors mobiltelefon. Då är det nån båtköpare som ska komma och hämta en segelbåt samt motorn som sitter på båten vi är ute med. Flyt. Bara att vända om. 
 
Nån timme senare tog vi en annan båt och åkte ut igen, denna gång sket vi dock i årona och använde motorn hela vägen. Vi hann komma ut, sitta i sanden nån minut och bada lite, så ringde mobiltelefonen igen. Då hade det blivit nåt strul med båtsläpet och vi fick blåsa in till land igen.

Ro ro till fiskeskär...

Morbror och lillasyster har tydligen fått för sig att de ska ro ut till torne-furö. Kanske ta med 2-3 liter bensin också för säkerhetsskull, ifall det skulle kännas jobbigt på hemvägen (förmodligen, ja). Tror inte det blir av. Men om det skulle hända har jag fått den ärofyllda uppgiften att sitta i båten och heja på och hålla takten. Kanske får jag vakta picknickkorgen, som visst skulle med, också. 
Så jag hoppas på bra väder imorgon!

uuuh

Att vakna vid sjutiden av att man mår så illa så man tror att man ska kräkas ner hela sängen var ingen höjdare. På jobbet fick jag sen höra flera som mådde/mått illa. Det låter inte lovande. Jag ska nog skylla på allt fikabröd vi proppar i oss.
 
Sen har det blivit en grötdag igen. Frukost - lunch - middag. Jag borde ha brist på massa vitaminer och mineraler vid det här laget.
 
Tors- Fre ledig. skööönt.

språkgeni

Mamma använder sig av konstiga fraser.
"Never in my foot" (=aldrig i livet) har jag nästan börjat använda ibland. och det är ju så dumt så det är inte klokt. Joho, man säger så, säger mamma och skrattar.
Och "voi perunalimppu" är en mycket användbar svordom, tycker hon.

run!

När man öppnar en ny kassa känner man sig precis som i trissreklamen. Och jag tror kunderna (som kommer springande och ser jättestressade ut över att nån kan hinna före) känner likadant. Plötsligt händer det. Skynda för f*n.
 
Idag:
- Åååh, här kommer du som en räddande ängel! (man med enbart pantkvitton i handen)
- Ja nu hade du tur.
- Och ser ut som en ängel gör du ju också!
- Oj, det var som tusan... men du får inga extrapengar för det där!
(sånt måste jag skämta bort på nåt sätt)


king

Idag i fikarummet, pratade med chifen.
- Jonna kan du kanske börja tidigare imorgon?
- Jo... men hörru om jag börjar tidigare imorgon så borde jag ju faktiskt få gå tidigare idag...?
- Va?
- Ja vid fyra kanske.
- Jaha. Vad är det för dag? Tisdag? Är det en såndär träningsdag igen?
- ....jo.
- Jaja, gå då.
 
Så jag slapp grina i smyg över det missade passet :)

rullstol sökes

Dagens träning blev en fyra tullars joggingtur samt ett besök på eurogym.
Men alltså mina vader klarar inte av joggingturer. Nu haltar jag omkring som en... halt. Sist var det precis likadant.
 
Ska det vara såhär? Jag kan ju knappt gå nu. Är jag normal? Snälla bullen, hjälp mig.
 
Ps. Jogga är ganska tråkigt. Och jag gråter i smyg över morgondagens missade combatpass. Hejdå.


finsk pop...


 
Jag skulle bara dela med mig lite av denna fantastiska låt till alla er som befinner er längre ifrån finland. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga om den... men den spelas väldigt flitigt på radio iaf.

...

Åh fyfan.
 
Umppari igårkväll med lillasyster. Ute var det kul (full som ett ägg, jo) men idag vill jag inte leva. Och jag blir strax ivägdragen till stugan. Alltså kommer jag behöva åka bil. Uuuuh.

men åh.

Ska gnälla lite idag bara...
Jag har varit på combat igen, och under alla pass fram till idag har vi haft en instruktör som jag verkligen gillat. Fast jag inte fattar ett ord hon säger (eller jo - jinga) tycker jag hon är bra. Men idag var den nån ny tjej som tjoade och tjimmade och hela tiden gjorde fel och i fel takt. Inte diggade jag tekniken heller (usch så kräsen jag har blivit).
 
Så, nu har jag gnällt av mig lite. 
 
Jag fick svettas och det var nästan huvudsaken.


dålig humor

Var in på S-market i Torneå en snabbis med R idag (ööööl var förstås orsaken till besöket). Och där hade de en avdelning med "barns underkläder", "barns sko", "barns strumpor" och så vidare. Jag skrattade ganska högt.
Men barns underkläder låter egentligen ganska läskigt.

jobb

Nog är det ju själva fan att det är de kvällar då vi bara är sommarjobbare i affären som det ska gå larm och grejer. Jag blev guidad via telefonen hur jag skulle göra. Slå nån kod och upp för nån spiraltrappa till en vind med ett maskinrum. Det kändes lite som i en film ett tag.
- Nu när du kommer in genom dörren ska du ta till vänster, där finns en till dörr. Men där inne är det så högljutt så du kommer inte höra vad jag säger. Du ska gå fram till skåpet på höger sida där det blinkar massa lampor.... osv.
 
Jag kände mig som värsta spionen... nästan. Borde tagit med mig en (leksaks)pistol så hade det känts ännu bättre.
 
Annars så har jag mest mumlat fanjävlaskitfanjävlaskit tyst för mig själv idag. Inget ville liksom funka. Inte hjärnan heller.

FFF!


 
I hipp hipp har Kajan tre mycket viktiga ord att jobba efter: rädda - larma - släck!
 
På jobbet har vi också tre nyckelord. De (gyllene) tre f:en. Frontat - Fräscht - Fyllt. Jag ser framför mig hur chefen ställer upp oss anställda på rad och tvingar oss att skrika ut dem, FRONTAT FRÄSCHT FYLLT! FRONTAT FRÄSCHT FYLLT! - men det har tyvärr inte skett ännu. Kanske när han är tillbaks efter semestern.
 
Nå, befinner ni er i en matvaruaffär ganska långt norrut i landet och tycker att hyllorna känns ovanligt frontade, fräscha och fyllda så är det nog där jag jobbar. Tycker ni inte att det stämmer in kan ni nog ha kommit rätt iaf...


Blandad info:

- R har sett halva senaste Harry Potter-filmen. Sen gick nån lampa i bioprojektorn sönder och hela filmvisningen fick förstås avbrytas. Haha. Det är lite roligt.
 
- Jag hade vantar på mig när jag gick till coooop extraaa imorse vid 07.15 (gäsp). Det är deprimerande.
 
- Skulle jag ha jobbat i affär i typ 40 år skulle jag nog vara beredd attt ta livet av mig. Jag är spyless på kassan efter en månad. Inte min kopp te, men får funka under somrarna...
 
- Imorgon är det hatpasset 11.35-21-05 som gäller.
 
- Jag och Sandra gick till bodycenter och berättade att de bara dragit av 3 "stämplar" på vårat 10gångerskort fast vi egentligen använt alla. Så nu är kortet tomt och jag måste plocka ut typ 55 euro från bankomaten och gå dit och fylla på det igen. "Man faaan vad ni är puckade" utbrast lillasyster. "Du skulle då inte kunna bli kriminell" suckade R... vilket han ju borde vara glad över kan man tycka.

vill ni inte läsa om träning kan ni skippa...

Jag joggar sääällan längre sträckor (dit räknas allt över säg... 4 kilometer). Så efter gårdagens joggingtur på 6-7 kilometer är mina vader stelare än någonsin. Nå, jag gav mig fan på att jogga hela vägen och gjorde det så jag var/är nöjd. 
 
Idag var det combat. Dessa bc-pass förgyller verkligen hela min sommar. Det besvärliga är att det blir massa tjorvande med arbetsschemat när man ska försöka vara ledig varje tisdag och fredag på speciella tider. Och nej jag har inte idats säga åt chefen att jag vill vara ledig för att få gå på pass... tycker nog inte att det är lika viktigt som jag tycker att det är. 
Hej jag kommer aldrig kunna ha ett normalt jobb.
 
Dagens våghalsiga: surfa utan antivirusprogram. iiih, livsfarligt ju! måste stänga av tror jag.


en varierad kost är a och o...

frukost: havregrynsgröt med lingonsylt
lunch: risgrynsgröt
middag: havregrynsgröt med jordgubbar
 
Gröt är gott.

jahaaaaaa...

Blev ivägdragen till mejeriet av en tant i kjol som var på jakt efter nån vara, men hon pratade bara såndär obegriplig finska.
- Långsoppa! långsoppa! sa hon tillslut irriterat och pekade på mejeriprodukterna.
- Alltså jag förstår verkligen inte vad du menar. Långfil har vi, men det är inte det...?
- Neeeej, långsoppa!
 
Tillslut fick en annan kund tolka. Tanten ville ha jordgubbskräm.

höghöjdsträning

image163Igår roade jag och Amanda oss med att testa varenda sko på skopunkten (nånästan). Jag har aldrig ägt ett par högklackade skor, och har nog aldrig ens gått i ett par. Så jag försökte lära mig. Medans lillasyster, som inte tycker att det är någon match, catwalkslikt seglade förbi mig, var jag mest glad över att jag inte snavade och vrickade några fötter. Och gick väääldigt sakta och låtsades spana på fler par skor.
 
Fan vad glassigt det hade sett ut om jag ramlat och brytit båda benen inne på skopunkten...

det var bättre förr...

Idag kände jag mig gammal. Nästan som en tant.
 
Två fjortistjejer höll på att glömma sina varor (?) och killen i kassan gjorde dem uppärksamma på det, vilket gjorde dem jättefnissiga och röda i ansiktet.
- GJ girls, sa en annan av sommarjobbarna (ja, något yngre än mig).
- Va? GJ...? Vadsadusadu?
- Ja alltså, good job.
- Jahaaaaa, du pratar så häftigt så jag inte förstår vad du menar.
- Haha, men det blir sådär när man gibbar mycket.
- Gibbar...? Vah?!
- Ja, alltså spelar! Typ counterstrike och sånt...? sa hon och funderade nog på om jag skulle fatta vad hon syftade på. 
 
Huh, när blev svenska språket så här svårförståeligt? Och när blev jag såhär ute?

Käykö suomalainen pankkikortti?

Ytterligare ett "känna-igen-en-finne-i-en-matvaruaffär-knep":
de bygger varuberg! oooh. de tävlar nog om vem som kan bygga högst. 
 
Och det säger jag er, alla ni som gör likadant, att när era drickaflaskor, hårdbrödsförpackningar och chipspåsar ramlar av bandet så skrattar jag i smyg och hoppas att nåt gick sönder iaf lite.
 
Och efter att de lastat alla varor på varandra springer de fort till andra sidan bandet och börjar packa för allt vad tygen håller. Varorna ska vara nerpackade innan man betalat. Tydligen. Först därefter kan man komma och försöka sticka ner betalkortet på fel ställe i kortläsaren.

mina öööööron!

image162Amanda musicerar. Hon har plockat fram tvärflöjten som Stina spelade på när hon gick i tvåan och blåser för allt vad lungorna håller just nu. Och nej, Amanda kan tyvärr inte spela tvärflöjt. För ett tag sen undrade hon om vi inte hade ett dragspel här hemma nånstans, och visst hittade hon ett (har dock inte plockat fram det ännu).
 
Jag vill slita öronen av mig.

Puh!

Åh vad det är skönt med träning där man kan ta i så det stundvis känns som man ska spy. Ja dagens kick- och boxpass var riktigt bra. Och det är verkligen en blandad grupp människor som samlas där på stranden på onsdagar vid sju. Kul.
 
Försökte locka med mig småsystrarna på passet, heeelt utan framgång.
- Nä, det är inte kul.
- Men hur vet du det? Du har ju aldrig provat. Du vet ju inte ens vad det är.
- Men det låter tråkig. Träning är tråkigt.
 
Vilken fantastisk inställning.

krämpor

Jag håller på att utveckla magsår. Dessutom förstör jag ryggen totalt då jag lyfter fulla bananlådor och snuskartonger "med ryggen".
- Lyft med benen! måste jag säga högt åt mig själv varje gång, ändå lyder jag inte.
 
Bara så ni vet.

läst

 image137   image160   image161
 
Nu har jag läst klart millenniumtriologin av Stieg Larsson, och oj vad bra de var! Ville inte rikigt sträckläsa dem eftersom det skulle innebära att de tog slut på en gång. (men trean var liiite segare än de andra...)
Synd att det inte kommer fler.

buhu

Loggade in på banken och såg att jag hade 152 kronor på kortet. Eeeh, det var så jag ville grina. Detta är verkligen en ny lägstanotering. Förut fanns där alltid kring 20.000. Minsann! (förde över några hundra så jag inte behöver känna mig tvingad att äta nudlar sten i fortsättningen)
  
Nå, nu arbetar och sliter jag ju som en gris (tycker jag som är van vid slött studentliv). Det ska väl resultera i nåt. Idag jobbade jag nästan en timme över. Men kommer jag få nåt för det? Förmodligen inte.

Jodå, meeeera jobb. förlåt.

Gårdagskvällen var inte att leka med. Eller vad säger ni om:
- tre sommarjobbare i hela affären. och det var alltså all personal. yeah!
- en stöld
- ett snatteriförsök
- jobbiga satungar som ska härja i affären
- en död, illaluktande, mus i handfatet vid pantautomaten (jajjamen. bara att plocka upp)
- ett polisförhör.
 
Att försöka säga till en vuxen man som man vet har stoppat på sig massa grejer att han ska ge tillbaks allt är inte sådär jättekul, jag känner mig som väldens minsta som en femåring lätt skulle kunna spöa. Och istället ska man försöka låta bestämd. Tur att det finns väktare som kommer någorlunda snabbt. Men sen när vi äntligen fick gå hem gick mannen ungefär tjugo meter framför mig.

pennproblem

Dagen snälla:
 image159
En man som jobbar på ica var in för att lämna tillbaka en vara som inte funkade som den skulle (ovanligt). Bad honom skriva under ett återköpskvitto men hittade ingen penna.
- Äh jag har en här i fickan, sa han tillslut och plockade upp en som det stod ica på.
- Ja vi har nog inga fungerande pennor i hela huset, suckade jag.
- Nå, du kan få den här. 
 
Så nu har jag äntligen en penna att ha på jobbet. Det står ica maxi på den och den fungerar och är jättefin. Jag ska vara rädd om den. Hos oss verkar pennor ses som en onödig lyxvara som man lika gärna kan låta bli att köpa in för att spara pengar. På ica verkar de däremot leva i lyx och överflöd, säkert har de färsk frukt i fikarummet också. Lyllos dem.
 
(hej det blir bara jobbrelaterat bloggande nu, jag gör ju inget annat)

Mycket viktig guide

Hur man känner igen en finne i en matvaruaffär (förutom på språket då):
 
- Han/hon/dem har flera stora dunkar med blandsaft i vagnen, samt några flak med cola/fanta/sprite/battery.
- Tokiga mängder med godispåsar. Främst Ahlgrens bilar, gott & blandat och polly. Köper även stora marabouchokladkakor.
- Frågar om det inte finns chokladcigaretter (varför vill nån köpa sånt åt sina barn?!)
- Stora ostar.
- Ber om att få 40 stockar snus.
- Försöker trycka ner betalkortet på fel ställe i kortläsaren.
 
Hur man känner igen en ryss i en matvaruaffär:
 
- Köper upp hela affärens lager av snabbkaffe (nescafé)
- säger inget mer än "taxfree"
 
Hur man känner igen en norrman i en matvaruaffär:
 
- Frågar efter petterøs rulltobak. mix3(?)

smärta och svettigt på dansgolvet

Funderar på om man skulle sjukskriva sig. Mina naglar klarar inte av det otroligt tunga arbetet jag har, och har därför spruckit, delat sig och på andra sätt trasats sönder. Och ont som fan gör det. Jag ser ut som en såndär som tuggar sönder hela naglarna så bara några millimeter finns kvar och fingertopparna blöder. Nä såhär korta naglar har jag nog aldrig haft.
 
Dagens combat kördes inne på umppari, där det som sagt var är glastak. Och idag har det varit varmt  hela dagen. Fyfaaan. Mellan varje låt sprang hälften av deltagarna till en dörr, som stod öppen, för att få lite luft. Och några ställde sig ute på verandan och körde halva passet där.
 
bajj.

konstigt inlägg detta blev...

Att vakna klockan 05.55 var inte sådär överdrivet kul. Men jag jobbar ändå mkt hellre mornar än kvällar. 
 
Dagens hur tänker folk?:
- På hyllan stod det faktiskt att den här varan kostade 16.90, men på kvittot står det att ni har tagit 17 kronor!
 
.... 
 
- Oj förlåååt. Jag ska genast ge tillbaka den där tioöringen, din snåla och gnällige jävel. 
 
 
Efter jobbet var jag duktig och promenerade raka vägen till gymmet. Sedan sjönk nyttighetspoängen något när vi hämtade en familjepizza och åkte ut till stugan och åt. Detta kompenserades dock med en joggingtur följt av ett (väldigt snabbt) dopp i havet. Jag kan meddela att vattnet fortfarande är lika kallt.
 
Imorgon ledig.
Imorgon utlovat vackert väder.
Imorgon combat på umppari (eller utanför).

trött

Steg upp tidigt ännu en morgon. Klädde på mig och tog en snabb titt på mobilen. Vadfan, 03.10?! Vet inte varför jag vaknat och sen fått för mig att jag skulle upp då. Lade mig och sov ungefär tre timmar till med kläderna på. Tidssparande värre. Kanske skulle börja lägga mig helt påklädd för att spara så mkt tid som möjligt på mornarna? Börjar jobba 07.00 imorgon. Kul.
 
Får man säga att man nog aldrig vill ha ett åtta-timmar-om-dagen-jobb? Eller blir man skickad på straffläger då? Det här är skittrist och jag hinner ju inte göra annat än vakna, jobba, äta och sova. Plus kaaanske läsa en blogg och träna ett pass då och då.
 
Fast med ett roligare jobb känns det väl inte riktigt lika trist antar jag.